Callback Lim10Ata\Flatix\xfwidgets::gethtml is invalid (error_invalid_class).

Seo (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

SEO, “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir ve genel olarak SEO, arama motorlarının ücretsiz (organik) sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak amacıyla yapılan her eylemdir diyebiliriz. Bu, 1 numara olmak istediğimiz ve bunun için Google'a ödeme yapmak istemediğimiz anlamına geliyor. En iyi sonuçlar için para ödemeye hazırsak, bir Google AdWords hesabı açabilir ve bir kampanya başlatabiliriz. Kampanyamız meşru olduğu ve rakiplerimizden daha fazla ödeme yapmaya devam ettiğimiz sürece, ücretli olarak 1 numaralı pozisyonda kalacağız.

SEO yani Arama Motoru Optimizasyonu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

SEO eylemlerinin iki "grubunu" biliyoruz; ilk gruba "site içi SEO" denir ve bu, organik sonuçlarda daha üst sıralarda yer almak amacıyla web sitemizde yapılan iyileştirmeleri ifade eder. İkinci gruba “site dışı SEO” denir. Site dışı SEO'ya genellikle "backlink alma" adı verilir. Diğer web sitelerinden web sitemize bağlantı almak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Diğer web sitelerinden gelen her bağlantı, web sitemize verilen bir “oydur” ve bu, arama motorlarına web sitemizin arama motoru kullanıcıları tarafından ziyaret edilmeye değer olduğunu söyler.

Google SEO oyununu giderek daha da zorlaştırıyor. Birçok insan için bu bir hayal kırıklığı kaynağı olurken, diğerleri (benim gibi) bunu bir fırsat olarak görmeyi tercih ediyor. Kötü web siteleri değerlerini kaybediyor.

Doğal bağlantı profili

Google (doğal olmayan bir şekilde) bağlantı oluşturmamızı istemiyor. Web siteleri yapmamızı ve ardından birisinin web sitemize bağlantı oluşturmaya karar vermesi için 10 yıl beklememizi istiyorlar, böylece ilk "doğal" bağlantımızı alabiliriz. Bu durumda doğal bağlantı, web yöneticisiyle ilgisi olmayan biri tarafından yapılan bağlantıdır. Ancak bunun her zaman mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Bazı nişlerde bu gerçekten kolaydır. Tek sorun, bu nişlerin genellikle o kadar kârlı olmamasıdır. Böyle bir nişin en iyi örneği mizah nişidir. Eğer az önce iyi bir şaka bulduysanız, bunu tüm arkadaşlarınıza duyurmak isteyeceksiniz. Ayrıca bunu forumlarda, bloglarda ve diğer her yerde yayınlamak isteyeceksiniz, bu da bu şakanın bulunduğu web sitesine birçok bağlantıyla sonuçlanacaktır.
Ancak, ucuz kar püskürtme makineleriyle ilgili harika bir niş web sitesi keşfettiyseniz, bunu tüm arkadaşlarınıza anlatmak istemeniz çok daha az olasıdır. Muhtemelen bununla ilgilenmeyecekler. Genel forumlardaki insanlar da ilgilenmeyecektir.

Ancak, zaten bildiğiniz gibi, sitemize giden bağlantılara şiddetle ihtiyacımız var. Ve eğer bunları doğal yollarla elde edemiyorsak, en azından "yapay" bağlantılarımızın mümkün olduğu kadar doğal görünmesini sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Bunu nasıl yapabiliriz? Evet, tüm rehber boyunca bundan bahsedeceğim ama doğal bir link profilinin ana faktörlerinin “link çeşitliliği”, “anchor text çeşitliliği” ve “Follow DoFollow çeşitliliği” olduğunu şimdiden söyleyebilirim.

Bağlantı çeşitliliği

Doğal bir bağlantı profili, birçok farklı kaynaktan (web sitelerinden, bloglardan, forumlardan, haber sitelerinden gelen bağlantılar vb.) bağlantılara sahip olduğunuz anlamına gelir. Tüm bağlantılarınızın blog yorumlarından gelmesi ama web 2.0 websitelerinin hiçbirinden tek bir bağlantınızın olmaması doğal görünmüyor. Ancak aynı web sitesinde 1000 bağlantı olsaydı ve bu bağlantıların tümü forumlardan gelseydi, bu doğal görünür müydü? İnsanların forumlara 1000 bağlantı eklemesi ve başka hiçbir yere tek bir bağlantı bile eklememesi ihtimali çok düşüktür. Bu nedenle bu bağlantıların doğal olmadığı düşünülür ve Google bunları saymaz.

Bağlantı metni çeşitliliği (Anchor Text)


Bağlantı metni (bazı kişiler bunu bağlantı etiketi, bağlantı metni veya bağlantı başlığı olarak bilir) bir bağlantıdaki görünür, tıklanabilir metindir.
Bağlantı metni çeşitliliği, bağlantı profilinizin daha doğal görünmesi için web sitelerinize farklı bağlantı metinleriyle bağlantı vermeniz gerektiği anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, web siteniz "kar püskürtme makineleri" ile ilgiliyse, web sitenize "kar püskürtme makinesi", "kar püskürtme makineleri", "en iyi karpüskürtme makinesi", "üfleme makinesi" ve diğer birçok kombinasyon gibi bağlantı metinleriyle bağlantı vermelisiniz. Her şeyin daha da doğal görünmesini sağlamak için, web sitenize “buraya tıklayın”, “bu bağlantıyı ziyaret edin”, “busiteyi kontrol edin” gibi bağlantı metinleri ve diğer “ilgisiz” bağlantı metinleriyle de bağlantı vermemelisiniz.

Son olarak, bağlantılarınızdan en azından bazılarının bağlantı metni, web sitenizin sade URL'si olmalıdır.

DoFollow / NoFollow

Başlangıç olarak “Takip Et” (DoFollow) backlinklerinin olmadığını söyleyebilirim. Tüm bağlantılar “Takip Etmeyin” değilse “Takip Edin” şeklindedir. "Takip Etmeme" Google'a ve diğer arama motorlarına web sitesine giden bu bağlantının hedefi etkilememesi gerektiğini söyleyen her HTML bağlantısının bir özelliğidir. Yani NoFollow etiketine sahip bir bağlantı paylaşsanız bile o link Google tarafından takip edilir fakat siteye referans olmadığınız anlamına gelir. Bu yüzden hedef siteyi çok etkilemeyecektir. Basitçe söylemek gerekirse, "Takip Edilmeyen" bağlantıların arama motorları için değeri daha azdır (veya hiç yoktur). Bu onlardan kaçınmanız gerektiği anlamına mı geliyor?

Kesinlikle hayır – bağlantı bir bağlantıdır ve “Takip Edilmeyen” bağlantılara da sahip olmanız çok önemlidir. Tüm bağlantılarınızın “Takip Et” şeklinde olması kesinlikle doğal görünmüyor. Bu nedenle bu kılavuzda "Takip Edilmeyen" sorusunu görmezden geleceğim. Mümkün olduğu kadar çok bağlantı almaya çalışacağız ve bunların "Takip Edilmeyen" olarak işaretlenip işaretlenmemesi umurumuzda olmayacak.

Serimizin devamı gelecektir, lütfen Arama Motoru Optimizasyonu kategorimizi takip edin.
 
Üst